Gerecycled katoen en jouw gezondheid

pure cotton or recycled cotton? which is healthier? Creadoodle

Een recent rapport van Greenpeace brengt een verontrustende realiteit aan het licht: het plastic recycling proces kan gezondheidsrisico’s verhogen!!

Volgens het rapport bevatten gerecycleerde plastics vaak hogere concentraties van schadelijke stoffen zoals vlamvertragers, benzeen en kankerverwekkende stoffen in vergelijking met nieuw geproduceerd plastic. Bovendien bevatten deze gerecycleerde materialen vaak hormoon verstoorders, die kunnen interfereren met natuurlijke hormoonniveaus in het lichaam.

De aanwezigheid van deze chemicaliën in gerecycleerde plastics is gelinkt aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en obesitas. Dit brengt niet alleen risico’s met zich mee voor consumenten van gerecycleerde producten, maar ook voor de mensen die in de recycling industrie werken.

Met minder dan negen procent van het plastic afval dat wereldwijd wordt gerecycleerd, is dringende actie nodig om dit probleem aan te pakken Plastic bedreigt niet alleen de circulaire economie, maar vervuilt ook lucht, water en voedselbronnen. De ultieme oplossing ligt in het verminderen van de plastic productie als geheel. Helaas is plastic een erg goedkoop product om te maken en zeer veel goedkoper dan het recyclen van oud plastic

Zelfs nieuw plastic, zoals benadrukt door het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, bevat meer dan 3.200 chemicaliën die bekend staan schadelijk te zijn voor de menselijke gezondheid. Recycling verergert deze risico’s, zoals opgemerkt door Sian Sutherland, medeoprichter van A Plastic Planet, die benadrukt dat elke recycling ronde bijdraagt aan de chemische vervuiling van plastics

Het is dus niet zo gek dat gerecycleerd plastic eerder verboden was voor gebruik in contact met voedsel. Daarom is het essentieel om de veiligheid van producten gemaakt van gerecycleerde materialen, inclusief katoenen producten, aan de kaak te stellen. Ondanks dat ze gelabeld zijn als 100% katoen, bevatten gerecycleerde katoenen producten altijd een aanzienlijk percentage plastic (gemiddeld tussen de 30-60%). Waarom jezelf blootstellen aan mogelijke gezondheidsrisico’s door het inademen van microplastic stofdeeltjes die een risico’s voor uw gezondheid kunnen opleveren?

Kies wijs, Creadoodle Team

(bron: Dezeen, May 26, 2023).