Wat is het verschil tussen garen, koord en touw?

Giza cotton rope ad string cord for macrame (rainbows) natural ecru Creadoodle

Deze vraag krijg ik vaker en ik begrijp dat helemaal! Voor beginners is er veel te leren en uit te zoeken, dit artikel zal je helpen te begrijpen en kiezen.

Het is best makkelijk hoor!

Koord / String / Garen
String ofwel garen / koord is een bundel van vezels welke lichtjes in elkaar zijn gedraaid. Voor een string van 2 mm zijn minder vezels gebruik in een bundel en voor een 5 mm string meer vezels per bundel. De bundel vezels is de string, garen of het koord genoemd. Andere namen zijn single twist, single strand, 1-ply, 1-strengs, garen, koord, yarn Dat zijn heel veel verschillende namen voor maar 1 product.
Wij verkopen string / koord van 2 tot 12 mm dik.

Touw
Touw is een product welke bestaat uit 2 of meer bundels / string / koord welke in elkaar zijn gedraaid tot een touw. Vaak bestaat een touw uit 3 in ekaar gedraaide strengen, ook wel 3-ply genoemd, maar de dunnere touwen bestaan ook wel uit 2 strengen (2-ply) Wij verkopen 3 mm touw in 2-ply en 3-ply en de dikkere touwen in 3-ply. Natuurlijk is 4-ply een touw welke bestaat uit 4 in elkaar gedraaide strengen.

Gevlochten
En dan hebben we nog gevlochten touw, dat is weer totaal iets anders en deze soort is weer verdeeld in 3 soorten. Het wordt touw of koord genoemd.
Gevlochten touw is een soort van gebreide huls. De meeste gevlochten touwen hebben een polyester vulling / kern. Het is een zacht en flexibel product, maar niet geschikt voor alle projecten. Omdat het zo zacht en flexible is kun je het moeilijk gebruiken voor de grote wandkleden omdat hoe zwaarder het wandkleed wordt, hoe meer de touwen uitrekken, dat is minder mooi. Ook geometriche patronen zijn heel lastig met dit product te maken.

Op dit moment verkopen wij in onze basis collectie massief gevlochten touwen. Massief gevlochten betekent dat er geen aparte vulling inzit maar dat het 100% bestaat uit katoen, massief dus. Hierdoor is het stevig en deukt het niet in. Dit maakt het heel erg geschikt voor bv regenbogen en XXL projecten.
Wanneer onze voorraad hiervan op is kun je, wanneer je een grotere hoeveelheid nodig hebt, ons vragen om te bestellen voor je. Het wordt gemaakt van 6 tot 15 mm

Er bestaat ook gevlochten touw waarin geen vulling zit en welke niet massief is, deze variant is dus hol. .

Garen
Garen… Een veel gebruikt product bij breien, haken, weven en noem maar op! Het kan van wol zijn, katoen, polyester en meer. Wij gebruiken het woord garen op onze website wanneer we het hebben over dunnere koorden. Alle katoen van 2 mm of dunner noemen wij garen. Maar koord is hetzelfde… voor het zoeken op de site is het handig kies garen voor 1 en 2 mm en voor dikker zoek op koord. Mara nog handiger is te filteren op wat je zoekt.

Koord
Koord is een woord wat voor van alles en nog wat word gebruikt. Wij noemen het koord wanneer het een string / koord is van 3 mm of dikker. Dus garen is 2 mm of dunner en koord is 3 mm of dikker bij ons.
Je zult wanneer je patronen gebruikt het woord koord ook gebruikt zien worden. In patronen staat knip de koorden op …cm, dat kan dan touw zijn of koord.

Wat kies je beste voor welk project?
Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van smaak hoor, maar er zijn kwaliteiten per product waar je wel rekening meer kunt houden.
String / Koord is waarschijnlijk het meest verkochtte product. Sommigen willen alleen maar touw… Knopen met koord/string geeft een zacht en rustig uiterlijk.
Tou is een wat gestructureerder en harder product en daardoor ideaal voor grotere wandkleden en geometrische patronen.
Wij raden aan om als beginner te starten met touw omdat dit het makkelijkst blijkt om de basisknopen onder de knie te krijgen.
String / koord wordt ook vaak voor een fringe gebruikt. Je kunt dan touw en koord in 1 project gebruiken.

Wil je nog iets weten? Vraag het gerust!