COLLECTIES

Op dit moment bieden we 7 verschillende collecties, in de afgelopen jaren hebben we veel geleerd over de verschillende katoen producten. Nu weten we wat voor onszelf belangrijk is, maar ook wat onze klanten fijn vinden. Dit is de reden dat sommige collecties zullen verdwijnen, sommige alleen deels zullen blijven voortbestaan en er 1 prachtige nieuwe collectie is toegevoegd aan ons assortiment.
We hebben nu nog een aantal gerecyclede katoen producten over, maar deze zullen niet meer worden aangevuld.

Wij hebben besloten om alleen nog 100% natuurlijke materialen te verkopen, wij noemen dat VIRGIN. DIt omdat we bezorgd zijn over het groeiende percentage polyester en andere plastics die worden toegevoegd aan het katoen. Deze vezeltjes zijn zo klein dat je ze vaak niet ziet, maar ze zijn er zeker, in de lucht die je inademt. Plastics zijn geen natuurlijke producten en jouw lichaam kan deze dus niet, zoals bij natuurlijke producten, makkelijk afbreken. Daardoor kan het gemakkelijk ophopen in je longen met mogelijk allerlei ellende tot gevolg. Het is onze persoonlijke ervaring welke ons dit heeft doen beslissen.

Gebruik het topmenu om de informatie per collectie te bekijken.
HOE KIES JE?

Omdat wij meerdere collecties aanbieden van verschillende producenten, welke allemaal een andere standaard hebben betreffende de dikte van de producten, kan het enorm lastig zijn om het juiste product te kiezen.
Wij hebben geprobeerd je daarmee te helpen door onze eigen standaard te maken voor alle collecties beschikbaar bij Creadoodle. Voor alle collecties wordt de dikte aangegeven in mm en wanneer je (bijvoorbeeld) 3 mm besteld, ontvang je ook ongeveer 3 mm. Het is heel lastig om het verschil te zien tussen bijvoorbeeld een 3 mm en 3,5 mm product, maar we proberen zo precies mogelijk te zijn!
Voor de lengte, dikte en kleur van de garens en touwen is belangrijk te weten dat hierin een klein verschil kan zijn per productiegang. Katoen is een natuurlijk product en heeft daarom geen vaste maat en kleur, bestel dus ruim voldoende voor je project wanneer het belangrijk is.


TOUW? GAREN? KOORD? 1-ply? 3-ply? SINGLE TWIST OF TWISTED?

Je zult op verschillende sites verschillende antwoorden vinden, maar het is niet zo ingewikkeld als je misschien denkt hoor.

Koord of String is een bundel van losse draadjes welke licht in elkaar gedraaid zijn om een koord te vormen, ofwel 1-ply. Het is een zacht product en geeft een fijn, zacht resultaat. Je kunt de eindjes makkelijk uitborstelen tot een mooie fringe laag. Vaak gebruikt voor zachte rijke wandkleden, kwastjes en fringe, zeker ook favoriet bij wevers.

Touw of Rope is is een groep koorden/string in elkaar gedraaid tot een touw, 2-ply wanneer 2 koorden in elkaar zijn gedraaid 3-ply wanneer 3 koorden in elkaar zijn gedraaid om 1 touw te vormen. Het is een stuk steviger en slijtvaster dan koord en heel geschikt voor het maken van wandkleden met structuur, zoals een geometrisch patroon. Het is mogelijk om de uiteindes uit te rafelen en borstelen tot een fringelaag met een permanentje -)
En dan is er het gevlochten touw, welke nog weer steviger is dan het gedraaide touw. Waar gedraaid touw is gemaakt door een aantal koorden in elkaar te draaien, is het gevlochten touw samengesteld uit draaidjes of kleine koordjes en elkaar te vlechten. Dit is een heel fijn product voor grote projecten maar ook voor regenbogen.

Het maakt niet uit of je gevlochten touw, gedraaid touw of koord kiest, het gaat om wat jij het mooist vindt of fijnste productvindt om mee te werken Het kan niet fout!
Voor beginners adviseer ik om touw te gebruien om de eerste basis knopen te leren omdat het beter zichtbaar maakt wat je doet. Een 1-ply koord is erg zacht en wanneer je een knoop hard aantrekt kunt je het er moeilijk weer uitkrijgen. Vraag gerust!

Belangrijk om op te merken is dat variaties in de lengte van katoenen producten gebruikelijk zijn vanwege de natuurlijke kenmerken van katoenvezels. Terwijl het gewicht van het product consistent blijft, kan de lengte variëren met ongeveer 5 tot 10% omdat katoenvezels niet gelijkmatig dik zijn van het ene groeiseizoen naar het andere.

Deze variatie is doorgaans te wijten aan factoren zoals weersomstandigheden, bodemkwaliteit en andere milieufactoren die de groei van katoen beïnvloeden. Producenten houden rekening met deze variaties bij het bepalen van de hoeveelheid meters en het gewicht, ze proberen zo naukeurig mogelijk te zijn.

Als consument is het essentieel om op de hoogte te zijn van deze natuurlijke variaties bij het kopen van katoen garen, koord of touw en er rekening mee te houden dat je voor een project genoeg koopt.

Het grootste deel van onze materialen zijn van 100% natuurlijk katoen, OEKOTEX100 katoen of gerecycled OEKOTEX100 katoen.
We hebben ook een klein assortiment producten welke niet 100% natuurlijk zijn, de metallics. Het is helaas niet mogelijk om deze te maken met natuurlijke producten, we willen ze je echter niet onthouden.